- Δωρεάν τεστ-παπ στο Κέντρο Υγείας Ζαχάρως 8/1/2024
- Το Πολύκεντρο του Δήμου Ζαχάρως: «Παραδίδουμε στους δημότες ένα πολυλειτουργικό ... 8/9/2023
- Ανοιχτή ενημέρωση του δημάρχου Ζαχάρως για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της ... 18/8/2022
- Ο Δήμαρχος Ζαχάρως στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγό... 18/3/2022
Λαογραφικό Μουσείο της Ζούρτσας: Το στολίδι της Ν. Φιγαλείας
Λαογραφικό Μουσείο της Ζούρτσας: Το στολίδι της Ν. Φιγαλείας
Στοιχεία Επικοινωνίας
- Διεύθυνση: Νέα Φιγαλεία 270 56
- Σταθερό Τηλέφωνο: 2625041400
Σχετικά
Η ιστορία του Λαογραφικού Μουσείου
Το Λαογραφικό Μουσείο Νέας Φιγαλείας, ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ζουρτσάνων Ν. Φιγαλείας και εξοπλίστηκε με την συνδρομή κατοίκων και φίλων της περιοχής. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτίριο του του 1847 και πληροί τις προδιαγραφές της Μουσειολογίας και της Συντήρησης Έργων Τέχνης. Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς κάθε είδους λαογραφικού υλικού με απώτερο στόχο την πνευματική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Τα εκθέματα
Το Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει ποικιλία εκθεμάτων στον θεματικό διαμορφωμένο εκθεσιακό του χώρο. Χρηστικά αντικείμενα, αγροτικά εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής, φορεσιές, εργόχειρα, εκκλησιαστικά είδη, υφαντά «ξαναζωντανεύουν» για χάρη του επισκέπτη σκηνές της καθημερινής ζωής μιας εποχής που ανήκει στο παρελθόν.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην κουζίνα, στην τραπεζαρία, στην κρεβατοκάμαρα, στην αποθήκη, στο λιοστάσι, στο σχολείο, να δει τις ενδυμασίες, να θαυμάσεις τις σπάνιες βυζαντινές εικόνες. Τα εκθέματα στο σύνολό τους, αναφέρονται στην κοινωνική και αγροκτηνοτροφική ζωή των κατοίκων από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1970.
Σημαντικές ιδιαιτερότητες του Μουσείου αποτελούν το τέμπλο και οι χειροποίητες εικόνες από το μεσοβυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Βόγαλης, Βασιλική του 10ου αιώνα. Το Χρυσόβουλο του Μυστρά που φέρει τη βούλα του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, είναι το αρχαιότερο γραπτό ντοκουμέντο για την ιστορία της Ζούρτσας και του Μοναστηριού.
Η ύπαρξη μια γωνιάς διαμορφωμένης με εκκλησιαστικά αντικείμενα από τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Σίμωνα Καρά. Ένας πλούτος εκθεμάτων που θα πρέπει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό με την διοργάνωση επισκέψεων στο Λαογραφικό Μουσείο.
Να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές, ενώ κάποια άλλα έχουν αγοραστεί σε δημοπρασίες ή παλαιοπωλεία.