ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Γνωρίστε το Δήμο Ζαχάρως

Ο Δήμος Ζαχάρως

Η Ζαχάρω είναι μία όμορφη πόλη του νομού Ηλείας.

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος του νομού Ηλείας και απέχει 30 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, τον Πύργο. Η πόλη της Ζαχάρως αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου, στον οποίο ανήκουν άλλα 26 δημοτικά διαμερίσματα.

Χτισμένη σε μία εύφορη περιοχή, εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, και με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Ζαχάρω είναι μία ζωντανή πόλη. Αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, και ένα από τα ωραιότερα παραθεριστικά κέντρα των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Το γεγονός ότι βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα Πατρών – Πύργου – Καλαμάτας, την καθιστά εύκολα προσβάσιμη.

Η Ζαχάρω είναι νέα πόλη, ιστορικά.

Αποτελεί πρωτεύουσα της ιστορικής Αρήνης, και συγκροτήθηκε σαν οργανωμένο οικιστικό συγκρότημα μετά την απελευθέρωση του 1821.

Απέχοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, το κλίμα που επικρατεί στη Ζαχάρω είναι αρκετά ήπιο. Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της περιοχής είναι η γεωργία, με κύρια γεωργικά προϊόντα τη σταφίδα και το ελαιόλαδο.

Η Ζαχάρω είναι χτισμένη σε δύο επίπεδα. Ένα κομμάτι της πόλης βρίσκεται χτισμένο σε χαμηλό λόφο, και το άλλο απλώνεται σε μία πεδινή έκταση, καταλήγοντας σε μία πανέμορφη αμμώδη παραλία.

Η Ζαχάρω διαθέτει μία ολοένα αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή.

Οι εξαίρετοι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιαματικές πηγές, τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα και η τεράστια αμμώδης παραλία προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στα λουτρά Καϊάφα συρρέουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών για να απολαύσουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών.

Στις πηγές αυτές σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλυνε τις πληγές του ο λαβωμένος από τον Ηρακλή, Κένταυρος Χείρων.

Οι λάτρεις της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν την ευκαιρία να εξορμήσουν στην κοντινή Αρχαία Ολυμπία και να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά αριστουργήματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Ο άρτιος συνδυασμός βουνού, πεδιάδας, θάλασσας, δάσους και λίμνης συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε πευκόφυτα δάση και να κωπηλατήσουν στη λίμνη του Καϊάφα. Οι παραθεριστές  μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στην υπέροχη παραλία της Ζαχάρως και να επιδοθούν σε θαλάσσια σπορ.

Εδώ θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για κάθε προτίμηση, όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ξεκούραστη και άνετη διαμονή. Επίσης, έχετε στη διάθεσή σας μια ποικιλία από εστιατόρια και ταβέρνες, όπου εκτός των άλλων, μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι, καθώς και τα νόστιμα εδέσματα της τοπικής κουζίνας.

Τα κύρια γεωργικά προϊόντα που παράγονται στη Ζαχάρω είναι η σταφίδα, το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, το κρασί (κόκκινο, λευκό και ροζέ),  η ντομάτα και τα όσπρια.

Εδώ θα βρείτε και πολλά νόστιμα τοπικά εδέσματα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γουρουνοπούλα, τσιγαρίδα (τηγανιτό παστό χοιρινό), οματιά, τριφτάδες (μικρά λεπτά μακαρονάκια) και την τομάτα Ζαχάρως για την οποία φημίζεται η περιοχή.

Στον Δήμο Ζαχάρως υπάρχουν περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές NATURA 2000.

Οι Θίνες & το Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως: Η περιοχή είναι μια παράκτια ζώνη αφού συνδυάζει τις θίνες, τη λίμνη και το παράκτιο δάσος. Η περιοχή αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι αναπτυσσόμενες θίνες που βρίσκονται στην παραλία, μεταξύ του Καϊάφα και της Ζαχάρως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Άλλες περιοχές NATURA 2000 του δήμου Ζαχάρως είναι η Λίμνη Καϊάφα, ο Κακόβατος, η Στροφυλιά, η Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας, το Ακρωτήριο Κατακόλου – Κυπαρισσίας και οι Θίνες Κυπαρισσίας.

Στον δήμο Ζαχάρως υπάρχουν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Εντεταγμένες και αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, πληρούν τις προϋποθέσεις που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των θηραμάτων. Μερικά από αυτά είναι: Κιβούρια – Ροδινά (Καλίδονας – Ροδινών – Σχίνων) και Κάτω Σάμικο – Ξηροχώρι – Σμέρνα – Γραίκα – Βρίνα.

Ο Δήμος Ζαχάρως είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ζαχάρως και Φιγαλείας. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 275.65 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 8.953 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2011.

Έδρα του δήμου ορίστηκε η Ζαχάρω.

Banner
Banner