ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η Προστασία των Παιδιών ως Προτεραιότητα» στο Δήμο Ζαχάρως

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η Προστασία των Παιδιών ως Προτεραιότητα» στο Δήμο Ζαχάρως

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντική προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Η Προστασία των Παιδιών ως Προτεραιότητα», την οποία διοργάνωσε με επιτυχία ο Δήμος Ζαχάρως, μέσω του Κέντρου Κοινότητας, της Βοήθειας στο Σπίτι και του ΚΔΑΠ, το απόγευμα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2025, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως

 

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, τόνισε τη σημασία της προστασίας των παιδιών ως ύψιστη κοινωνική ευθύνη, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης αναγνώρισης κινδύνων και της δημιουργίας ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές και όλους τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας ότι η συμμετοχή τους αποδεικνύει την ευαισθησία και την αφοσίωσή τους στο ζήτημα της παιδικής προστασίας. Κλείνοντας, εξέφρασε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν την ευημερία και την ασφάλεια των παιδιών.

 

Χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποίησαν η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλης Κατρίνης, και η Συντονίστρια της Γραμματείας Δικαιωμάτων του Παιδιού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κα Δήμητρα Σκαλτσά.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές. Ο κ. Χαράλαμπος Πατσούρης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής και Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πύργου, ανέπτυξε το θέμα «Παραβατικότητα των παιδιών και εφήβων εντός και εκτός σχολικού χώρου». Στην ομιλία του, παρουσίασε και ανέλυσε στατιστικά στοιχεία από τα έτη 2021-2024, τα οποία αφορούν την παραβατικότητα ανηλίκων στην περιοχή μας, καθώς και τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, με δράστες ή θύματα ανηλίκους (bullying και cyberbullying). Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για τους γονείς ανήλικων δραστών. Κλείνοντας την παρουσίασή του, τόνισε τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι γονείς σε περίπτωση που τα παιδιά τους είναι θύματα εκφοβισμού ή βίας αλλά και σε περίπτωση που οι ίδιοι εμπλέκονται ως δράστες των ανωτέρω φαινομένων.

Η κα Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων στο Δικαστήριο Μεσσηνίας, Κοινωνική Λειτουργός και Σύμβουλος Γονέων, ανέπτυξε το θέμα «Τι χρειάζεται ένα παιδί από την οικογένεια και το σχολείο για να αισθάνεται χαρούμενο και ασφαλές». Στην ομιλία της, επεσήμανε ότι το κοινό αίσθημα ευαισθησίας ενώνει τους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές που αφορούν τα παιδιά, όπως η θυματοποίηση ή οι παραβατικές συμπεριφορές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι όταν δίπλα μας υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν, που κλαίνε για τη μοναξιά τους, που περιμένουν απλώς λίγη ελπίδα, που έχουν σταματήσει να ονειρεύονται, που φοβούνται όταν ανοίγουν οι πόρτες και που αποστρέφουν το βλέμμα όταν τους ρωτούν ֞Eίσαι καλά;̋». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και σε άλλα παιδιά, εκείνα που, στην πιο ανήσυχη νιότη τους, προκαλούν με σπασμένες εξατμίσεις χωρίς δίπλωμα, χωρίς κράνη, κάνοντας κόντρες ή σούζες. Μερικές φορές με πολύ άσχημο τέλος σε μια γωνιά ενός σκοτεινού δρόμου. Συνέχισε λέγοντας: «Κι άλλα παιδιά, εκείνα που ντύθηκαν ˝μαύρα πρόβατα̋, που ονομάστηκαν ֞παραβάτες˝, που διαλέγουν το σκοτάδι για να κινούνται, που μαθαίνουν, αντί για γράμματα, καινούργια κόλπα, που μπαίνουν στην κλοπή, στη διακίνηση,διότι έτσι τα έμαθαν, διότι έτσι έχουν ποτιστεί οι αξίες τους, διότι νομίζουν ότι έτσι είναι καλύτερα, πιο εύκολα, πιο μάγκικα. Κι εκείνα που σακατεύουν μαγαζιά και βιτρίνες, που καίνε κάδους και είναι σαν να χορεύουν γύρω από τη φωτιά, που σε χτυπάνε με το ποδήλατο και γελούν επειδή πόνεσες, που κοροϊδεύουν τους άλλους και δεν νιώθουν ντροπή, που βαράνε συστηματικά συμμαθητές, που τους προκαλούν στα άκρα, που στέλνουν απειλητικά μηνύματα. Κι άλλες κατηγορίες παιδιών. Όπως εκείνα που πίσω από μια οθόνη προτρέπουν άλλους να φτάσουν στα άκρα ή πιο απλά παίρνουν τη φωτογραφία που τους έστειλε μια φίλη τους, μια πιο προσωπική φωτογραφία που, στο όνομα του ̋έρωτα˝, εύκολα μπορεί να αποσταλεί από νεαρή σε νεαρό και να φτάσει παντού. ˝Για να γελάσουμε̋, ˝για πλάκα˝, ˝για να εκδικηθώ˝, ˝για να της δείξω̋. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για εκείνες τις περιπτώσεις παιδιών που περνούν την κόκκινη γραμμή και φλερτάρουν με την παραβατικότητα ή μπαίνουν στα άδυτά της. Είναι παιδιά – θύτες για τους πολλούς. Παιδιά – θύματα άλλων καταστάσεων για εκείνους που διαβάζουν τα ψιλά γράμματα τής προσωπικότητας αυτών των παιδιών. Αυτό μας ενώνει, λοιπόν, και στην εκδήλωση τής Ζαχάρως, η οποία με τόλμη κοιτάζει τα ζητήματα των παιδιών κατάματα κι ανοίγει μια σπουδαία συζήτηση. Μια συζήτηση που μοιάζει με το δυνάμωμα των φτερών μιας πεταλούδας, καθώς βγαίνει από το κουκούλι, για να μπορέσει να πετάξει δυνατά».

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η κα Μαρία Καστρινού, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας, η οποία παρουσίασε τα συμπεράσματα του βιωματικού εργαστηρίου στους παρευρισκόμενους. Όπως επεσήμανε: «Μέσα από το βιωματικό εργαστήριο, φάνηκε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφραστούν κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να τα ακούσουμε. Η δυνατότητα έκφρασης είναι καίριας σημασίας για την ψυχική ισορροπία των παιδιών και, γενικότερα, όλων των ανθρώπων. Όταν δίδεται στα παιδιά η ευκαιρία να μιλήσουν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μειώνεται το άγχος τους κι ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους. Αυτά τα παιδιά είναι το Μέλλον μας».

Το βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Τα Δικαιώματα των Παιδιών» πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Ζαχάρως και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Φιγαλείας από την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων. Η ομάδα αυτή αποτελείται από την κα Μαρία Καστρινού και την κα Θεανώ Πανουτσοπούλου, Κοινωνικές Λειτουργούς, την κα Έλενα Στρουμπάκου, Ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας, και την κα Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό της Βοήθειας στο Σπίτι. Καθοδήγησαν τους μαθητές μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων και συζητήσεων, ώστε να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και τον ρόλο τους στην σχολική και κοινωνική ζωή.

Η δράση είχε ως σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα δικαιώματά τους, την ενίσχυση της ελεύθερης έκφρασης των απόψεών τους, καθώς και την προαγωγή ενός σχολικού περιβάλλοντος βασισμένου στον διάλογο, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους μέσω της δραστηριότητας του «Κουτιού των Ιδεών». Μέσω ανώνυμων καταγραφών, αναδείχθηκαν θέματα που τους απασχολούν, όπως η σημασία της ισότητας, η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, η ανάγκη για ασφαλείς χώρους έκφρασης και η ενδυνάμωση της συμμετοχής τους στη σχολική ζωή.

Τα αποτελέσματα της δράσης ανέδειξαν τη σημασία τέτοιων βιωματικών προσεγγίσεων για την ενίσχυση της αυτοέκφρασης των μαθητών, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και την ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητάς τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στους φιλοξενούμενους ομιλητές, ενώ ακολούθησε η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού και μουσικού, κας Σοφίας Παναγοπούλου.

Παράλληλα, σε διπλανή αίθουσα, πραγματοποιήθηκε δημιουργικό εργαστήρι και προβολή ταινίας μικρού μήκους για τα παιδιά, με θέμα «Έχω, έχεις, έχει… Όλοι έχουμε ίσα Δικαιώματα», από το προσωπικό του ΚΔΑΠ και την κα. Ειρήνη Βλάχου. Τα έργα των παιδιών παρουσιάστηκαν στον χώρο έξω από το αμφιθέατρο.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η κα Θεανώ Πανουτσοπούλου, ενώ τον συντονισμό είχε η κα Αλεξάνδρα Θεοφιλοπούλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος,οι Βουλευτές Ηλείας, κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως, κ. Βασίλειος Ζαρειφόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης  Βάγιας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Τερζής, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιος Τριγάζης, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οδοποιίας και Κυκλοφοριακής Αγωγής, κ. Αριστείδης Λαλιώτης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, κ. Χρήστος Πλιάγκος, η Δημοτική Σύμβουλος και τ. Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Δήμητρα Σκαλτσά, καθώς και Πρόεδροι κοινοτήτων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Συλλόγων, εκπαιδευτικοί, γονείς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Διεύθυνση των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και κυρίως τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του εργαστηρίου. Η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που προάγουν την ενημέρωση, την ψυχική υγεία και την κοινωνική συνοχή στις σχολικές κοινότητες.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζαχάρως είναι Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»

 

Banner
Banner