ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ

Μήνυμα Δημάρχου Ζαχάρως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Μήνυμα Δημάρχου Ζαχάρως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στο σχολείο ούτε στην κοινωνία.
Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού παρουσιάζουν αυξητική τάση, επηρεάζοντας άμεσα την ψυχική υγεία των παιδιών μας, την κοινωνική τους ανάπτυξη και το ευρύτερο οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροχρόνιες, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση, ακόμα και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.


Ο σχολικός εκφοβισμός σήμερα έχει πολλές μορφές. Δεν είναι μόνο η λεκτική ή η σωματική βία αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η διάδοση φημών, ακόμα και η παρενόχληση μέσω διαδικτύου. Το λεγόμενο «cyberbullying» κάνει τον εκφοβισμό ακόμα πιο επικίνδυνο, διότι δεν σταματάει στην τάξη ή στο προαύλιο. Ακολουθεί το παιδί παντού, μέσα από τις οθόνες.


Ο εκφοβισμός δεν είναι παιχνίδι ούτε μια δοκιμασία που κάνει τα παιδιά πιο δυνατά. Είναι μια μορφή βίας που απαιτεί άμεση αναγνώριση, πρόληψη και διαχείριση. Η σιωπή και η αδιαφορία διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού είναι ευθύνη όλων μας: γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών και της ευρύτερης κοινωνίας. Η ενημέρωση, η ενίσχυση της ενσυναίσθησης και η καλλιέργεια του σεβασμού μέσα στο σχολικό περιβάλλον είναι καθοριστικά στοιχεία για την πρόληψη, τα οποία ξεκινούν από το σπίτι και την οικογένεια.


Κάθε παιδί αξίζει να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς φόβο. Η καταπολέμηση του εκφοβισμού δεν είναι θεωρητική υπόθεση αλλά μια διαρκής, συλλογική προσπάθεια που ξεκινά από την οικογένεια και το σχολείο και αντανακλάται σε ολόκληρη την κοινωνία.

Banner
Banner